• За нас
  • Общи условия

Македония и дестинациите й -част 2

Македония и дестинациите й -част 2

Македония е една от най- посещаваните и предпочитани от туристите дестинация на Балканите. Освен благодатен климат и красива природа, в нея има цяла гама от исторически забележителности, интересни фестивали и древни храмове.Съставихме списък с най-популярните места , които си заслужават да се видят.

10.Зоологическата градина Скопие  е създадена през 1926 г. от тричленна комисия, ръководена от д-р Станко Караман.

При основаването си зоопарка е с площ от 4 ха. Разполага с малък брой животни, които са получени като подарък. С решение на градското събрание през 1965 г. и след гласуването на новия градоустройствен план през 1966 г., се изгражда днешната зоологическа градина. Площта й е разширена на 12 ха. През 2008 г. става член на Европейската асоциация на зоологическите градини. В нея живеят 495 животни от 96 вида, в т.ч. влечуги, птици и бозайници.

11.Музеят на Македония в Скопие е най-големият музей в Република Македония.

Представлява комплексен музей: състои се от археологически, етноложки, исторически отдели и отдел за изкуство. Днес тя се намира в края на старата чаршия, под Скопското кале. Първият Археологически музей в Македония е създаден през 1924 година, а през 1945 година е създаден Народен музей в Република Македония. Музейната колекция е настанена в Куршумли хан и в една сграда на крепостта Кале, която е разрушена в катастрофалното земетресение през 1963 година.

12.Музеят върху вода е една от най-интересните атракции за туристи и местни любители на историята и културата в Охрид.

Музеят е много интересен, защото се намира върху наколни жилища точно над водата на Охридското езеро.Местността, където се намира музеят върху вода, е известна като Заливът на костите. Името й се дължи на факта, че преди известно време тук са били открити огромно количество кости.

13.Националната институция – художествена галерия Тетово  е художествена галерия в град Тетово, Република Македония.

Помещава се в Чифте хамам, на левия бряг на река Пена.В галерията функционират три сектора – художествен, административен и образователен. Финансира се от Министерството на културата на Република Македония и от дарения.Хамамът през вековете е обновяван многократно, но запазва оригиналния си изглед. Последната реставрация е от 2005 до 2007 година и след нея хамамът става художествена галерия.

14.Национален парк Пелистер

Пелистер  е името на най-високия връх на Баба планина, който със своите 2601 метра надморска височина е 3-ят планински връх в Република Македония.Често името на върха се използва и като име за самата Баба планина. На името на върха е наименуван и най-старият национален парк в Република Македония, който обхваща върха Пелистер и се простира по склоновете на планината. Иван Вазов посвещава на върха стихотворението „На Пелистер“ в стихосбирката си „Песни за Македония“.

15.Преспанското езеро или Голямо Преспанско езеро  

е езеро в Република Македония, Гърция и Албания и е второто по големина езеро в географската област Македония.Както и Охридското, то се намира в югозападната част на Македония и е отделено от него с планината Галичица. Нарича се и Голямо Преспанско езеро, за да се различава от Малкото Преспанско езеро, което се намира в Гърция и отчасти в Албания.

16.Плаошник е археологически резерват, разположен на едноименния хълм в град Охрид, Република Македония.

В него се намират руините на античната Лихнида, южно от главната порта на Самуиловата крепост. Непосредствено до тях е разположена църквата „Свети Климент и Пантелеймон“, изградена в XIX век и реставрирана в 2001 – 2002 година. На Плаошник се намира тюрбето на Синан Челеби Охризаде от 1591 – 1592 година. На хълма се намира и красивата историческа сграда Вила „Лепа“.Плаошник е известен като религиозно средище още от началото на християнството, а вероятно и преди това. Намерени са няколко големи раннохристиянски базилики, както и останките от църквата „Свети Пантелеймон“, основана и в която е работил Климент Охридски.

17.„Рождество на Пресвета Богородица“ или „Света Богородица“ е православен храм в столицата на Република Македония Скопие, бивша катедрална църква на Скопската епархия.

Църквата е разположена в скопската Пайко махала, на левия бряг на Вардар, близо до старото устие на Серава. Според преданията на мястото й имало следи от средновековна църква. Работата по църквата започва още в 1809 година от строителя зографа Дамян Янкулов Рензовски (1770 – 1834), който умира по време на строежа и храмът е довършен от синовете му.Църквата е построена на място, подарено от хаджи Трайко Дойчинович, а издигането на църквата е подпомогнато и от скопския митрополит Гавриил, който е погребан по-късно в двора на църквата.

18.Саат кула е часовниковата кула в град Битоля, Република Македония.

Построена е на Пекмез пазар срещу Йени джамия.Кулата е построена най-вероятно през 1830 година заедно с църквата „Свети Димитър“, но има предположения, че е от XVI век, макар да не е доказано дали става въпрос за една и съща кула. Часовникова кула в града се споменава за пръв път в 1664 година.Според местна легенда кулата е построена след като османските власти събрали от околните села 60 000 яйца, които използвали в направата на мазилката, която е непокътната и до днес. Кулата е висока около 30 m, на върхът и са разположени осветени тераси с ковани огради, като кулата с часовника са видими и през нощта.

 

По статията работи: Цветелина Паскалева

 

Етикети, , ,