• +359882933489

Македония и дестинациите й -част 1

Македония и дестинациите й -част 1

Македония е една от най- посещаваните и предпочитани от туристите дестинация на Балканите. Освен благодатен климат и красива природа, в нея има цяла гама от исторически забележителности, интересни фестивали и древни храмове.Съставихме списък с най-популярните места , които си заслужават да се видят.

1.Охридското езеро

Охридското езеро е най-дълбокото езеро на Балканския полуостров, разделено между Република Македония и Албания. В резултат от тектонските размествания преди около четири милиона години се ражда Охридското езеро – едно от големите и най-съвършени творения на природата. През 1980 година езерото заедно с неговото крайбрежие и град Охрид са обявени от ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.Охридското езеро целогодишно посреща туристи от цял свят. Край неговите брегове са построени много хотели с невероятна гледка към езерото.

2.Самуилова крепост

Самуиловата крепост или Самуиловата твърдина е част от средновековна крепост, обграждала столицата на Първото българско царство Охрид, днес Република Македония, по-късно наречена в чест на цар Самуил. Днес Самуиловата крепост е една от основните забележителности на Охрид.

3.Църквата „Свети Йоан Канео”

Предполага се, че църквата е от края на XIII – началото на XIV век и че е била католикон – главна църква на разрушен от османците манастир. Спомената е в документ от 1447 година. В XVII век църквата е запусната и занемарена, стенописите унищожени и постепенно е превърната в заслон за местните пастири. Към 1850 г, църквата е възстановена от местните българи, като отчасти е променена архитектурата и живописта. В началото на 20 век са изписани няколко светци и Богородица в главната апсида. Според местна легенда в тази църква е венчан българският цар Иван Асен II, и затова според тогавашните обичаи едната от трите врати на църквата – северната, през която е излязъл царят е зазидана по-късно.

  1. Църквата „Света София“

е православна църква , построена след приемането на христианството като официална религия на България и покръстването на българския народ по времето на княз Борис I.След изместването на столицата на България в Охрид, по времето на цар Самуил в края на X началото на XI век, църквата е седалищен катедрален храм на Българската патриаршия, както и на наследилата я след 1018 година Охридската архиепископия.

5.Античен театър

Античният театър е създаден през 200 година преди новата ера. Той е единствения такъв от елинския период (останалите театри в страната са от римско време – Скупи, Стоби и Хераклея Линкестида). Римяните са използвали театърът за гладиаторски борби и екзекуции на християни. Това породило непиазън у месните жители и те изоставили театъра.През 1980 година тетаъра бива случайно открит при строителни работи.

6.Крепостта Кале

Скопското кале е средновековна крепост, разположена на високия рид Градище над Скопие, имаща панорамен изглед към река Вардар.През Средновековието крепостта е имала изключително стратегическо значение. Днес тя е сред забележителностите на македонската столица.

7.Каменен мост в Скопие

Камен мост (на македонска литературна норма: Камен Мост) е мост над река Вардар в центъра на Скопие, столицата на Република Македония.Мостът свързва старата и новата част на града. Нареждан сред основните му забележителности, той е смятан за символ на града и фигурира в герба на Скопие.

8. Мустафа паша джамия

Джамията се намира между Куршумли хан, църквата „Свети Спас“ и Калето. Построена в 1492 година от скопския феодал Мустафа паша, чието име е изписано на плочата над входната врата. Мустафа паша, везир на султаните Баязид II (1481-1512) и Селим I (1512-1520), изгражда със собствени средства джамията, месджит и имарет в двора.

9.Манастир “Свети Наум”

Разположен е на югоизточния бряг на Охридското езеро, в непосредствена близост до границата с Албания и на 30 километра южно от град Охрид. В миналото едно от средищата на Охридската архиепископия, днес манастирът е под управлението на Дебърско-кичевската митрополия. Самият манастир е коледен сватбен подарък /1922/23 г./ от бъдещия албански крал Зог I за кралската двойка Александър I Караджорджевич и Мария Румънска и предвид окончателната демаркация на границите на Албания.

 

По статията работи : Цветелина Паскалева

Tags:,
Обади се сега