• За нас
  • Общи условия

Мексиканска кухня

Мексиканска кухня

Мексиканска кухня

(на испански: Gastronomía de México) е общото название на националната кухня на Мексико, представляваща сама по себе си синтез от ацтекски и испански кулинарни традиции. Самите испански традиции се формират извън границите на континентална Европа и мавританския Изток(мексиканското бурито напомня на питката Шаверма).

Основните продукти в кухнята на Мексико са: боб, царевица, домати, картофи, чушки, свинско месо, пилешко месо и др. Царевицата е традиционно зърно в Мексико, като се консумира прясна, на кочан, и като компонент в редица ястия и салати. Най-много се използва обаче за направата на тесто за „tamales“ – популярни мексикански питки, „gorditas“, както и много други тестени изделия на царевична основа.

След царевицата, оризът е най-често използваното зърно в мексиканската кухня. Според писателя-кулинар Карън Хърш Грабер, пренасянето на ориза в Испания от Северна Африка, през ХVI-век, довежда до пренасянето му в Мексико, през пристанището на Вера Круз, през 1520 година.

Основата съставка на кухнята на Мексико е питката Тортиля (на испански: Tortillas) (направена традиционно от царевично брашно) с подправки, сред които първо място заемат чили чушките (визитна картичка на мексиканската кухня) и Салцата.

От тортиля се приготвят различни, завити с пълнеж ястия: бурито, чимичанги, и енчилада. Те се поднасят към салати от плодове и зеленчуци, най-характерен от които е Гуакамоле (пастообразен сос от авокадо с добавени домати, лук и чушки серано).

Най-важните и често използвани подправки в мексиканската кухня, са чили на прах, кимион, риган, кантарион, канела и какао. Много мексикански ястия съдържат чесън и кромид лук.

 

5 неустоими мексикански кулинарни специалитета

# 5  Чилакилес

Апетитните чилакилес представляват вкусно съчетание от царевични тортили с червен или зелен сос. Денят на мексиканците обикновено започва с порция вкусни чилакилес, поръсени с голямо количество сирене.

# 4 Такос ал Пастор 

Такос ал Пастор до голяма степен си приличат с добре познатите за всички дюнери. За разлика от традиционното арабско ястие обаче, традиционните за Мексико Такос ал Пастор се приготвят с вкусна царевична питка, покрита с добре изпечено свинско месце и зеленчуци.

# 3 Посоле 

Посоле е уникална мексиканска супа със свинско месо, прясно зеле и царевица, овкусена с глава лук и малко чесън. Традиционното посоле се сервира горещо, а вариантите са оцветени в червено, зелено или бяло.

# 2 – Гуакамоле

Гуакамоле е друго апетитно изкушение, което непременно трябва да опитате по време на почивката си в Мексико. Яркозеленият му цвят се дължи на узрялото авокадо, което е в основата му. При някои рецепти се добавят домати, лук, чесън, сок от лимон или лайм, чили, кориандър или босилек. С годините деликатесът се превръща в неделима част от кухнята по цял свят.

# 1 – Чилес ен Ногада 

Традиционният Чилес ен Ногада определено е тайната на мексиканската кухня. Уникалното ястие е полято с орехов сос и е гарнирано със семена от нар и магданоз. Крайният вид на Чилес ен Ногада образува цветовете на мексиканския флаг, а корените му датират още от времето на мексиканската независимост. Местните го считат за едно от „най-патриотичните“ ястия на Мексико.

Етикети,