• За нас
  • Общи условия

Непознатите български Дамги

Непознатите български Дамги

Непознатите български Дамги

„Дамга“ – със сигурност знаете какво означава тази дума –  следа, белег, петно, леке, отпечатък, позорен печат, стигма. Но едва ли сте опитвали вкуса й. Да, точно така. Дамгата е сладкото изкушение на Созопол, което от векове, още от византийско владичество, се приготвя само и единствено там и по специална рецепта, от възрастните созополчанки. Рецептата е тайна, а формата за дамгите не може да намерите никъде. Тя се предава като семейна реликва  от майка на дъщеря и от свекърва на снаха. На пръсти се броят жените, които приготвят сладкото изкушение, и можете да ги намерите в старите созополски къщи.

Още от времето на византийските императори, след това през турското владичество и по-късно, в годините на Възраждането, „дамгата“ е била акцент и кулминация на всеки голям празник, сватба, кръщене и семейни тържества и най-вече на Великденските празници. 

Дамгите винаги се приготвят от няколко души, тъй като технологията е сложна и сам човек не може да се справи. 

Идеалната рецепта!!

Идеалната пропорция за перфектна дамга е 12 яйца, половин килограм брашно и пакетче пшенично нишесте. Яйцата се разбиват на сняг и към тях се прибавят 12 пълни яйчени черупки хладка вода, една черупка ракия, след което постепенно и равномерно се добавят брашното и нишестето, като се редуват. Накрая към тестото се слага щипка сол и една ванилия за аромат. 

То е рядко, като за палачинки. За да станат дамгите, сместа трябва точно да се улучи, иначе всичко пропада. 

Нямате ли специална форма обаче, мероприятието не си струва изобщо да се започва, категорична е жената. Приятелките имат само две, произведени преди повече от 50 години от грамофонни плочи. Поне от 20 години няма майстори, които да се занимават с тях, затова останалите за общо ползване се пазят като истинска ценност. Не се измиват, след употреба се забърсват с мека салфетка и се прибират.   

Формичката се топи в яйчено – брашнената смес и веднага се прехвърля в тенджерка с един литър врящо олио. Сладкишът се изпържва за секунди, слага се в чиния и обилно се поръсва с пудра захар, докато е още горещ.

Непознатите български Дамги!!

За още интересни публикации и статии посетете нашият блог тук.