• За нас
  • Общи условия

Потопената църква на язовир Жребчево

Потопената църква на язовир Жребчево

Потопената църква на язовир Жребчево се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Язовирът е построен през 1959 – 1966 г. В чашата Църквата е изградена на хълм, който е бил най-високото място в селото. Затова е успяла да остане над водата. Или поне частично.

Язовир Жребчево щеше да е най-обикновено място за отдих и риболов, ако не беше необикновената за неговото създаване и църквата, чиййто скерет гордо стои над водата вече повече от 50 години. Всъщност тук идва и особеността, че през половината време от годината няма начин да се стигне пеша, а единствено по вода, защото тя бива потопена. 

Рано на пролет постройката е наполовина потопена, а към края на лятото е почти изцяло под водата. 

На мястото на което днес се намира язовирът, още от 15-ти век се намира село Запалня. През 1895г. в селото е издигнат храм, носещ името на българския светия Свети Иван Рилски. Според разказите всеки от селото е спомогнал за построяването на храма – кой с каквото може. Едни даряват земята си за изграждането, други помагат с работата, трети отиват да намерят човек за свещеник от съседното село.

Язовирът е построен през 1959-1966 г. В основите му лежат бившите села Жребчево, Запалня и Долни Паничерево. Въпреки молбите и протестите на местните трите села биват потопени, а жителите биват изселени в близките населени места, където се преместват да живеят. Част от олтара на църквата е пренесен в Копринка и Гурково, а камбаната на църквата – в Твърдица с обещанието, че когато почина жител на потопеното село, тя ще бие , за да известви за неговата смърт. Тази традиция се спазва и до ден днешен. Така селата остават завинаги на дъното на язовира, но една малка част напомня, че тук някога са живели хора.

Повече от половин век Потопената църква на язовир Жребчево бива потапяна почти наполовина всяка пролет от прииждащите води и може да видите малките вълнички, които се плискат в стените й. На брега има поставено специално място, където може да запалите свещичка. В края на лятото църквата е изцяло над водата и може да се разходите до нея, да влезете и да почувствате духа на едно изцяло потоено и изселено село. Можете да си представите как тук са се правили венчавки и кръщенета.

В близост до църквата има изоставено гробище. Тук може да видите една интересна плоча – обърната с лице към Язовир Жребчево, надписа на нея гласи “ Село Запалня, заселено 15-ти век, изселено 1962 г.

Днес покрай язовира можете да видите много хора, дошли тук за кратка разходка и бягство от натовареното ежедневие. Също може да срещнете туристи с кемпери и лодки, които плават в язовира.

Ако посетите църквата през сухия период ще видите и дъното на язовира, покрито с килим от миди и черупки. А ако решите пък да я видите потопена, може да станете част от много приключенски уикенд с каяци по водите на язовир Жребчево, които се организират.

Руините на църквата стоят гордо над водата, за да напомнят за изселените села, за изгубените надежди и мечти. Само блеещите стада овце и лекият порив на вятъра смущават покоя на това прекрасно място.

За още интересни публикаци следете нашия блог тук.