• За нас
 • Общи условия

320 лв

Тип пътуване: Организирана екскурзия
Максимален брой пътуващи: 10
Дестинации: България, Пловдив
Rate:

Описание на програмата

Пловдив – Араповски манастир – Шато Асена – Пловдив
3 дни / 2 нощувки

Екскурзията е посветена на град Пловдив – най-старият жив град в Европа и Европейската столица на културата за 2019 г. Избрали сме както общински обекти, така и частни културни атракции. Дегустациите на вино и местни специалитети се провеждат в два не много изестни обекта, които са в близост до Пловдив и допълват неговата богата история – Араповския манастир и Шато „Асена“.

Дати:

01.03.2019 ; 08.03.2019 ; 15.03.2019 ; 22.03.2019 ; 29.03.2019 ; 05.04.2019 ; 12.04.2019 ; 19.04.2019 ; 03.05.2019 ; 10.05.2019 ; 17.05.2019 ; 24.05.2019 ; 31.05.2019 ; 07.06.2019 ; 14.06.2019 ; 21.06.2019 ; 28.06.2019 ; 05.07.2019 ; 12.07.2019 ; 26.07.2019 ; 02.08.2019 ; 09.08.2019 ; 16.08.2019 ; 23.08.2019 ; 30.08.2019 ; 13.09.2019 ; 20.09.2019 ; 27.09.2019 ; 04.10.2019 ; 11.10.2019 ; 18.10.2019 ; 25.10.2019 .

Цени:

Хотел 3* – 320 лв.

Хотел 4* – 340 лв.

Цената включва:
 • Настаняване за 2 нощувки в хотели 3 * и 4 *
 • 5 хранения – 2 закуски, 2 вечери и 1 обяд
 • Водач по време на цялото пътуване
 • Такси за паркиране и пътни такси
 • Всички входни такси за музеите, обектите и църквите
 • Професионално англоезично ръководство за  пътуване и англоговорящ асистент за летищни трансфери
 • Подробна карта на Пловдив и България.
Цената не включва:
 • Трансфери:
 1. София – Пловдив – София   188 лв. ( при група от трима души)
 2. Летище Пловдив   40 лв. ( при група от трима души)
 • Портиер в хотелите
 • Други изхранвания, различни от споменатите
 • Напитки
 • Самолетни билети до България.
Римски стадион във Филипопол

Стадионът на Филипополис е построен в началото на II в. Сл. По време на управлението на император Адриан. Разположен е в северната част на укрепения град, заобиколен от защитни стени, в естествения терен между Таксим тепе и Сахат Тепе. Устройството, с дължина около 240 метра и широчина 50 метра, може да посрещне до 30 000 зрители.

На площад „Римски стадион“ е изложена северната извита част на стадиона (sfendona). Под подвижните редици седалки (cavea) е намерен покрит ковък проход. Той свързва пистата с коридор, изкопан в терена. Трамваите поддържаха царските седалки над него. На север от коридора е открит участък от крепостната стена, построен през II в. През 3-ти и 4-ти век е претърпял някои преустройства. През IV век от н.е. тази област била пресичана от древен акведукт.
Римският стадион е обявен за национална културна стойност през 1995 година.

Античен театър на Филипопол

Античният театър на Филипопол е един от най-добре запазените древни театри в света. Намира се на южния склон на Трите Хилзи, в седлото между Таксим и Джамбаз тепе. Открит от археолози от Пловдив и реконструиран в началото на 80-те години на ХХ век, Античният театър Филипопол е сред най-значимите открития от римския период. Наскоро открит и разчлен надпис върху монументален пиедестал разкрива, че театърът е построен през 90-те години на I в., когато Филипопол е бил под управлението на Тит Флавиус Котис – наследник на тракийската царска династия, първосвещеник на тракийската провинция, представител на Митрополитския съд и лице в зареждане на строителните обекти.

Тракийски хан / Дом на д-р Михаил Владо /

200-годишният дом на д-р Владо е внушителна сграда, разположена в Стария град и е построена в началото на 19 век в стил ранни асиметрични къщи. Триетажната сграда се намира на западната страна на малък двор, отворен към фасадата.
Стълбището води до балкон на втория етаж, който има прекрасна панорамна гледка към града. Стаите са богато украсени с дърворезби розетки, дървени орнаменти за повече от 200 години и вградени в шкаф. В бившия домакин на известния пловдивски лечител и все още е запазен таван, който е истинско произведение на изкуството. Флорални орнаменти, ръчно изработени от дърво, боядисани в оранжево, зелено, синьо и жълто. LAMPS дори донесе от едно от многото пътувания до лекар Владо в света, комбинирайки ковано желязо със стъклена Ферис. Д-р Майкъл Владо е роден в Пловдив през 1828 г. с помощта на богатите си роднини от известното семейство Гюмюшджендданов, завършило медицина във Виена. Връщането в родния си град бързо спечели доверието на своите клиенти. Започва да лекува напълно свободни plodivchani бедни, които дори показва безплатни наркотици от тяхната аптека „Галена“.
Днес тя е възстановена в строго съответствие с всички елементи на оригиналния й вид. Работила като домакин, запазила името „Thracian Inn“, където гостите могат да останат и да пият чаша кафе на пясък, да вкусят домашно приготвени специалитети и да гледат едно интересно събитие, организирано тук.

Къща за дестилация 

Тук ще ви посрещнат баща и дъщеря ще ви запознаят с историята на дестилацията по нашите земи, ще ви въведат в нейните тънкости и ще ви разкажат защо този процес се счита за висш пилотаж. Задачата им да презентират най – разнообразни типично български високоалкохолни напитки не е никак лесна, но свидетелство за успеха им са усмивките, с които всички си тръгваме от тук и приятното впечатление, което оставят за България и част от продуктите, с които сме известни по света. А най – хубавата част е, че целият разговор има и дегустационна част, в която ще опитате няколко продукта на дестилационния процес, които със сигурност ще ви зашеметят по най – хубавия начин.

Къща на Никола Недкович

Къщата на богатия карловски търговец на тъкани Никола Недкович е построена през 1863 г. Великолепният дом се отличава с най-богата външна декоративна украса в резервата. Това е и една от малкото къщи, в които са съхранени оригинални предмети на фамилията.Домът принадлежи към класическите образци на симетричната пловдивска къща. Сградата е двуетажна, със симетричен план, висок приземен етаж и красиво оформен портик.

Улица на занаятите

Улица на занаятите в Стария град вече привлича гостите и жителите на Пловдив. Официално тя беше открита снощи в присъствието на много занаятчии, официални лица и гости. Лентата прерязаха кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, Тони Симидчиева, председател на Регионалната камара на занаятчиите и представител на доайените на пловдивските занаятчии.Посетителите могат да видят на живо как златните ръце на майсторите коват желязо, правят народни музикални инструменти, месят и пекат хляб, рисуват на стъкло, правят шевици, нетъкан текстил и плъсти, тъкат на стан или изработват кукли и керамични изделия.

Етнографски музей

Създаден да радва хората, Регионален етнографски музей – Пловдив е винаги отворен за любознателни и търсещи люде. Музеят съхранява над 40 000 културни ценности, свързани предимно с традицията на населението в Пловдив и неговия културен и стопански хинтерланд. Сред колекциите му се открояват тези от медни съдове, керамика, старинни оръжия, овчарска дърворезба, накити и църковна утвар, шити и плетени дантели, костюми от цялата българска етническа територия, музикални инструменти, градски интериор.

Небет тепе

Интересно е да се знае кога и къде е основан древният град Пловдив. Това е мястото, където хората се заселват и остават да живеят там в продължение на 6 хилядолетия. Това място е хълмът, известен днес като Небет тепе, разположен на платото на хълма в северната част на трите хълма (Trimontium). Гледката оттук е невероятна.

Раннохристиянска базилика

Малката базилика на Филипопол е наистина единствената по своя мащаб, архитектурен дизайн и декорация. Той е един от най-големите на Балканите и неговите мозайки с площ от почти 3 000 кв. М. са най-големият запазен мозаечен под на раннохристиянска базилика IV-VIвек в Европа, истински шедьовър на късното антично изкуство. Заслужено, сайтът кандидатства за списъка на ЮНЕСКО.

Араповски манастир

Манастира се намира в близост до село Златовръх (предишното му име е Арапово), на 10 километра от източната част на Асеновград и на 30 км от град Пловдив. В манастира се намира кулата на Ангел Войвода, която е най-добре запазеният паметник на хайдушкото движение в България. Останалата част от манастира включва западното крило на старите жилищни помещения, със закътаната главна порта към двора, Света Неделя Църква, камбанария и някои скромни помощни сгради. Чудотворната икона на Св. Богородица и лековит извор привличат хиляди туристи в манастира.

Шато Асена

Шато Асена е открит през 2013 г. и се намира в село Златовръх. Разполага с 500 дка собствени лозя и има общ капацитет от 500 тона вино. Оборудван е с най-модерно българско и чуждестранно оборудване, което включва пълен цикъл за производство на бели и червени вина и гарантира високо качество. Приоритет на производството е, разбира се, известният местен сорт Мавруд, но и висококачествени вина от сортовете Мавруд, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Совиньон Блан, Шардоне и Тамънка.

Туристическа програма

Пристигане в София. Трансфер до Пловдив.Настаняване в хотели 3* или 4*. Двучасова пешеходна обиколка на Пловдив с екскерзовод-аниматор. Посещение на основните забележителности на града. Вечеря във хотела или ресторант в близост . Нощувка.

Посещение на Араповски манастир и Шато "Асена"- бутиковата изба на винпром „Асеновград“.

След закуска - посещение на Араповския манастир. Разказ за историята на манастира от Отец Добромир. Дегустация на храни, напитки и други продукти от собственото производство на манастира.

Отпътуване за Шато "Асена". Посещение на винарната, дегустация на вино и разговори. Обяд в ресторанта на обекта. Трансфер до хотела и свободно време за пазаруване и разходки.

Вечеря в хотела или ресторантите по главната улица на Пловдив.Нощувка.
Закуска. Напускане на хотела. Трансфер до летище София и връщане вкъщи.

Гарантиран трансфер за минимум 2 пътници, пристигащи заедно.