• За нас
  • Общи условия

Крахът на туристическа компания “Томас Кук”

Крахът на туристическа компания “Томас Кук”

   Британският туроператор “Томас Кук” задейства процедура по незабавна ликвидация. Крахът на „Томас Кук“ бе предопределен за няколко дни, след като кредиторите поискаха миналата седмица компанията да намери 200 милиона британски лири (227 милиона евро) допълнително средства, за да стане възможно вече приетият спасителен план, финансиран от китайската група „Фосун“ (Fosun), да бъде приложен на практика. Маратонските преговори през целия уикенд се оказаха безрезултатни, уточни АФП.

Момиче на летището

 Компанията натрупа през последните години дългове за 1,7 млрд. паунда (около 2,1 млрд. долара) с оглед на нарастващата онлайн конкуренция в туристическия бранш, променящият се пазар на туристически пътувания и геополитически събития. През миналата година европейската гореща вълна също засегна доста силно компанията, тъй като мнозина клиенти отложиха своите резервации в последния момент и това се оказа предпоставка за достигането на сегашния крах на туроепаратора. В момента клиентите на компанията, които са на почивка в чужбина, са 600 000 души, около 150 хил. от които британски граждани.

   “Томас Кук”, създаден през 1841г., е най-старият туроператор в света. Според информация от официалния сайт на компанията, годишно тя обслужва 22 млн. туристи.Туристическият гигант се впуска в он-лайн бизнеса, след като миналата година достига до 48% резервации, чрез интернет. Но това не е достатъчно бързо за тях. Към туроператора се причисляват над 200 хотела, 500 туристически компании по света и 105 самолета. Туроператорът  има 22 000 служители, от които 9000 във Великобритания.

Изпълнителният директор на „Томас Кук“ Питър Франкхозър се извини на милионите клиенти и хилядите служители, доставчици и партньори, които са подкрепяли компанията през годините и заяви: “Това е изявление, което се надявах, че никога няма да се наложи да направя. Въпреки значителните усилия, положени през последните месеци и дискусиите с различни представители на групата, и с нови източници на възможно финансиране, споразумение не бе постигнато. Управителният съвет стигна до заключение, че няма друг избор, освен да вземе мерки за задействане на процедура по ликвидация и то незабавно.”

Самолет "Томас Кук"

   “Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм. Тъй като авиокомпанията държи над 50 % от полетите към летищата във Варна и Бургас, ние имаме значителна щета в случая” коментира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

   Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира, че този фалит ще доведе до затруднения за сезон 2020, тъй като туристите, които британската компания води в България са между 350 000 и 450 000 на година. 

   Някои от туристите, пътуващи в понеделник, разбраха на летището за фалита на туроператора. Според други туристи това не е голяма изненада, тъй като компанията е имала големи финансови проблеми още през 2016 и 2017 година. Хората, които са закупили all-inclusive пакети няма да доплащат нищо. Тези, обаче, които са закупили само самолетни билети до мястото за почивка и обратно, най-вероятно ще се наложи да заплатят повторно билетът за връщане. Повечето пътуващи приемат спокойно новината за фалита на “Томас Кук” и не протестират срещу забавянето на полетите им.

Туристи на летище   За още любопитни и интересни статии кликнете тук.

Етикети, ,